15 Haziran 2016 Çarşamba

2. Sınıf E3B1 Uygulama Sınavları Hakkında Her Şey!

Biraz uzun olacak ama açıklayıcı olması açısından pek çok şeyi koyacağım, ayrıca geçen sene hazırladığım bazı gönderilerden kopyala-yapıştır olacağı için kullandığım üsluba çok takılmayın 
Simüle Hasta Sınavı-> Söylenecek çok fazla bir şey yok. Geçen sene bizim dönemden hiçkimse kalmadı bu sınavdan, %99.9 geçersiniz. Ama lütfen bir doktor ciddiyetiyle sınavı verin, zaten öyle yaparsanız süreyi yetiştiremeseniz bile her türlü geçersiniz; tabii yine de hazır gidin ve süreyi yetiştirin. Sınav süresi 25 dakika, geri bildirim de almayacağınız için fazlasıyla yeter.
Beceri Sınavı
Sınav, enjeksiyon, radyoloji, parazitoloji (kalın-ince yayma) ve sütur atma olmak üzere 4 farklı alandan her biri 100'er puandan değerlendirilecek. Parazitolojinin dışkı inceleme pratiği sınavda çıkmayacak.
1. Enjeksiyon
Geçen sene sanırım sadece intramusküler enjeksiyon çıkmış. Sınavdan birkaç gün önce onu soracaklarını duyurmuşlar, belki bize de aynısını yaparlar ya da sürpriz bi şekilde sorarlar.
Enjeksiyonda ilacı hazırlama aşamasını da yapacağız sanırım. İntramusküler enjeksiyonda hastanın kalçasını 4 eşit parçaya ayırıp yukarıda ve dışarıda kalan kısmına enjekte edeceğiz. (Bu eski yöntem ama bizim hocamız böyle gösterdi, yapmamızda sakınca olacağını sanmıyorum.) İğneyi enjekte ederken 90 derecede olmasını ve 2/3'ünün girmesi gerektiğini unutmayalım. Hastaya enjeksiyon yaparken açıklama yapmaya ve pozisyon vermemize de dikkat ediyorlarmış.
İntravenözde 45 derece girip sonra 15 dereceyle devam edip enjeksiyonu bu şekilde tamamlıyoruz. İntradermalde yere neredeyse paralel girip sonra enjektörü daha da yukarı kaldırıp öyle tamamlıyoruz. Subkutanda da 45 derece girmemiz yeterliydi sanırım.
Sınavda önümüzde bir kağıt olup şu aşamaya kadar yapıldı gerisini siz devam edin diye yazacakmış. Oradan devam edip adımları sırasıyla yaparsak sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.
2. Sütur Atma
Bunda da hastaya pozisyon vermek çok önemli, pozisyonu bizim vermemizi bekliyorlarmış. Steril eldiven giymeyi, eldiveni doğru yerde açmayı (steril olan yeşil örtünün üstünde değil, masada) unutmadan yine aşamaları doğru yaparsak bunu kısmı da aşabiliriz.
Not: Sınav dönemine kadar tıp eğitimi anabilim dalından gerekli izinleri alarak bu pratikleri okulda çalışabilirsiniz. Gerekli maketleri vs. veriyorlar, en azından bir kere sütur atmanızı tavsiye ederim.
3. Radyoloji
Radyolojide bize kağıt vermişlerdi, dersi onun üzerinde cevaplar yaparak tamamlamıştık. Sınavda da aynısı olacak sanırım; görüntü hangi yöntemle çekilmiş (röntgen, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi); hangi eksende çekilmiş (coronal, transvers, sagittal); görüntü nereye ait (baş, batın, bacak vb.), görüntüde ne var (örn: akciğerde pnömoni)
Ekleme:
Radyoloji beceri sınavı öncesi BT ile MR'ın ayırt edilmesi nispeten zor olduğu için bu iki görüntüleme yöntemleri arasındaki birkaç farktan bahsetmek istedim.
Eğer kafa kısmı açısından yaklaşırsak, kafada MR görüntüleri çok daha net oluyor. Sulcuslar, giruslar çok daha iyi gözüküyor. BT'de bu kısımlar biraz daha soluk ve benekli duruyor. Ayrıca kemiklerin bulunduğu kenarlar BT'de daha keskin, MR'da daha bulanık gözüküyor. Bunun sebebi BT çekilirken yüksek miktarda X-ışını verilmiş olması.
BT tek bir düzlem üzerinden çekiliyor, MR ise birden fazla düzlemde çekilebilir. Düzlem derken sagital, transvers ve frontal açıdan görünümleri kastediyorum. Eğer sınavdaki filmde birden fazla düzlemde çekilmiş görüntü varsa o MR'dır, eğer tek bir düzlemde çekilmişse ikisi de olabilir.
MR'da sekans kavramı çok konuşuldu. Sorarlar mı bilmiyorum ama kısaca söyleyeyim; T1 ve T2 olmak üzere 2 sekans gördük. T2 sıvıları görüntülemede avantaj sağladığı için bu sekasta sıvılar beyaz, T1'de siyah görünür. Kafa MR'ında T1 mi T2 mi olduğunu anlamak için göz kürelerine bakmamız yeterli; beyazsa T2, siyahsa T1'dir.
Sınavda gördüğünüz patolojiyi tanımlayın diye bir soru olacak. Bu soruyu nasıl cevaplayacağımızı üst dönemlere sorduk; onlar da tanı koymaktan çok ne gördüğünüzü tıbbi terimlerle basitçe ifade edin diye söyledi. MR için "intensite", BT için "dansite" kavramlarını kullanarak birkaç ifade örneği yazayım:
"Sol lateral ventrikülde beyin dokusuyla izodens bir yapı var."
"Sağ cerebellumda hiperintens bir kitle var."
"Karaciğer üzerinde hipodens bir oluşum var."
NOT: Geçen sene benim grubumda çıkan direkt grafi sorusuydu, patoloji de akciğerde paracık şeklinde hiperdens (böyle mi yazılıyodu şimdi emin olamadım ama, siz anlayın) oluşumlar idi.
Patoloji soran soruda tanı yazmayın! Zaten kimse sizden tanı yazmanızı beklemiyor. Sadece bt ise mesela cerebellum yakınında "hiperdens/hipodens oluşum", mr ise "hiperintens/hipointens" oluşum yazın yeter. Lezyonu tanımlayın, tanı koymayın.
4. Parazitoloji
İnce ve kalın yaymadan birini yapacağız. Sorular soruyorlarmış yaparken, birkaç duyduğum soru:
-İnce yaymada neden toplu iğne ucuyla kanı karıştırdık?
-Kalın yaymanın düzgün olduğunu nasıl anlarız? (Altına kağıt koyduğumuzda okunuyorsaymış.)
-Hangi parazitlere bakarız?
Bu sınavdaki en önemli kısım, yaymayı yaptıktan sonra isim yazmasak bile sonunda "hastanın ismini yazarız" diye söylememizmiş. Bunu söylememiz epey iyi olur, unutmayalım 
Bu sınavların sürelerini çok hatırlamıyorum ama kesinlikle yetiyor, herhangi bir şekilde aceleye gelmiyorlar.
Parazitoloji
Parazitoloji sınavı 20 sorudan oluşuyor, sanırım soru başına 3-4 dakikalık bi süremiz var. (bunda da süre sıkıntısı olmuyor) Hocanın bana söylediğine göre 10 soru çok kolay oluyormuş, bu yüzden geçmesi çok zor olmayacaktır. Sınavda her konu için sorular tipik: preparatın adı (örn: plazmodium vivax) cinsi (örn: yumurta) ve çizimi. Arthropodlar için ise durum farklı, onlarda preparatın adı ve sorulan arthropodun 3 önemli özelliğini yazacakmışız. Föylerde doldurmuştuk bunları, oradakileri yazmamız yeterliymiş. Hoca yine demonun önemli olduğunu söyledi, özellikle yumurtalara karşılaştırmalı çalışarak aklımızda kalması açısından faydalı olacakmış.
NOT: Parazitolojide 4 farklı grup olduğu için hemen her parazit soruluyor ve önemli olan konulardan 2'şer tane çıkıyor. Mesela plasmodium'dan iki tane kesin gelir. Onu iyi öğrenin, zaten hepsini öğrenmeniz gerekiyor ama özellikle zor olanlara iyi çalışın.
Parazitoloji preparatları -> https://onedrive.live.com/redir…
Mikrobiyoloji
Sınavı anlatmadan önce genel bir özet:
Sınavda bir bakterinin oluşturduğu klinik tablo (örneğin alt solunum yolu enfeksiyonu), bu bakterinin hangi antibiyotiklere dirençli veya duyarlı olduğu, nasıl boyandigi gibi bilgiler verilip bizden bu bakterinin adı, cinsi ve koloni tipi gibi kisimlarini soruyorlarmis. Bu haftanın diğer pratiğinden de genelde soru geldigini söyledi, zaten az pratik olduğundan soru gelir gibi hepsinden. Dağıtılan foydeki bakteriler cikiyormus, o yüzden şimdi bugün doldurduğumuz tabloyu yazıyorum ki o foyde eksik bir bilgi olmasın.
Bugün P, K, M ve T harfleriyle adlandırılan 3 bakteri ve 1 mantar gördük. Bunlar:
P-> Streptecoccus pneumoniae
K-> Klebsiella pneumoniae
M-> "Candida albicans" türünde mantar
T-> Mycobacterium tuberculosis
Bu canlıların çeşitli özelliklerini deneylerde test ettik ve ulaştığımiz sonuçları tablolara doldurduk. Şimdi foyun son sayfasındaki o tablonun özetini yazıyorum.
P-> kanli agar besiyerinde urer, s (smooth) koloni oluşturur, alfa hemoliz var, gram olumlu kok, optokin duyarlı, eritromisin dirençli, ampisilin duyarlı
K-> kanli agar ve emb besiyerlerinde urer, m (mukoid) tipi koloni oluşturur, gram olumsuz basil, ureaz pozitif
M-> LJ hariç tüm besiyerlerinde urer, s tipi koloni, gram olumlu, germ tup pozitif, imipenem duyarli, ampisilin dirençli
T-> Sadece LJ besiyerinde urer, purtuklu koloni, ARB pozitif
Fotoğraflarda ise kırmızi renkli kültür P'ye; sarılardan üzerinde şerit olan T'ye, diğeri M'ye; tüpte olan ise K'ya ait.
2. bir özet
******KOLONİ TİPLERİ;
S tipi:kolonilerin sınırları düzgün belirgindir.
R tipi:kolonilerin etrafı pürtüklüdür düz değildir.
M tipi:besiyeri yüzeyinden kabarık görünür.(kapsüllü bakterilerde)
*********HEMOLİZ DURUMLARI(kanlı agardan bakılır);
alfa hemoliz:kirli yeşil rengi vardır(yapısındaki biliverdin nedeniyle).besiyeri ışığa tutulduğunda arka yüzey belli olmaz.
beta hemoliz:ışıga tutulduğunda arka taraf rahatlıkla görülür.rengi beyaz gibi bir renktir hafif kremsi sarımtrak da olabilir(bilirubin)
*********BESİYERLERİ;
EMB:seçici besiyeridir.gram - üretilir.
KANLI AGAR:gram + ve gram - üretilir.hemoliz durumlarına ve koloni tiplerine bakılır.
SDA(saburodekstroz agar):mantarlar ürer.
LEVENSTEİN-JENSEN:mikobakteri ürer.
!!!!!!kanlı agar= daha koyu renk olan
SDA=renksiz olan
EMB=daha parlak olan.rengi sanki turuncu gibi
*********MİKROSKOPTA;
öncelikle gram + mi yoksa gram - mi ona bakın sonra da kok mu basil mi ona bakın dedi asistan.
eğer gram pozitifse mor boyanır, gram negatifse pembe boyanır.basilse çubuk şeklinde koksa nokta gibi yuvarlak görünür.
bunların haricinde eğer mayaysa yine yuvarlaktır ama koklardan çok daha büyüktür.ve şeffaf zemin üzerinedir.mavi mor renkte kocaman yuvarlaklar görünür.
eğer küfse limphalar falan var.bence bunu rahatkıkla ayırt ederiz cünkü spsrifik bur şkeli var.
son olarak ARB(asido rezistan boyama) boyama;bunda da pembe basil vardır.ama gram negatiften farkı metilen mavisi zemin üzerinde bulunmasıdır(bence bu metilen mavisi olayına çok da bel bağlamayın çünkü demodaki preparatlarda şeffaf zemin üzerinde olan ARB preparatlar da vardı.karışma ihtimalleri var ama yine de ayırt edebiliriz diye düsünüyorum çünkü ARB da sanki koloniler daha öbek öbek bulunup her koloni daha bir şekilsizdi.)
********asistanın dediğine göre şöyle bir soru olur da gelirse:
soru;gramla boyanmadıgı bilinen bir preparatı ARB ile boyadığımızda pembe basil görüyorsak sonra da levenstein jensen e ekim yaptığımızda gerekli süre geçtikten sonra üreme görüyorsak [[ki bu aşamada %99 Tüberküloz denilebilir.]] sonra ne yapmamız gerekir??
cevap;moleküler testler yapılmalıdır ki tam tanıyı koyabilelim.
**DFA direkt antikor yöntemidir.
****içerisinde küçük küvetler bulunan tek katlı beyaz plastik=ELISA PLAĞI#antijen antikor testidir.virüse ait ag veya ab aranır#
****birden fazla kat olan yeşil gri veya pembe plastik =spor
****eküvyon=
****ucu pamuklu tahta çubuk
****viral transport besiyeri=içinde sıvı olan
****transport besiyeri=içinde sıvı olmayan
****pastör pipeti=uzun ince bir ucu kapali olan ve kapalı ucuna gittikçe kalınlaşıp kapalı ucu göreceli olarak gövdeye göre kalın olan sıvı örnek malzeme vb alımında kullanılan pipet.
****LIA=kontrolde amacıyla kullanılan molekuler test
****iğne özü
****idrar toplama kabı
Klinik Viroloji Uygulaması Cevapları (Muhtemelen çıkmaz bu):
Sayfa 10
1) Üst solunum yolu enfeksiyonu
2) Solunum virüsleri, örn: streptococcus pyogenes
3) Boğaz kültürü, hücre kültürü
4) Direkt tanı yöntemleri, antijen ararız. Antikor henüz oluşmamış olabilir.
5)Nazofarinks, boğaz
6) Immunfluoresan mikroskop, hücre kültürü
7) Influenza, grip
8) Hasta ısrarla "Influenza A" olamayacağını iddia ediyor.
9) Virüsün "H, N" çiftinin -antijenik tipinin- farklı olması.
10) Tiplendirme yaparak alt tipi bulunur.
Sayfa 11
Bunu fotoğraf şeklinde koyacağım, okuyamadığınız bir yer olursa sorabilirsiniz.
Sayfa 12
5) HIV
6) Birinci satir HBsAg -
Ikinci satır Anti-HCV -
Üçüncü satır Anti-HIV1,2 +
7) LIA stripleri (bu sorudan emin değilim)
8) HIV RNA (PCR) = HIV viral yük
NAT (direkt test)
Renkli PCR şeması (bu cevapta da eksikler olabilir)
9) El temizliği, yara pansumanı
Antiretroviral kemoprofilaksi
Izlemde önce HIV RNA, sonra anti HIV bakılır. (Bunların hiçbirisi çıkmadı bu arada)
Sınavda 5 masa vardı.
1.'de öze, eküvyon ve 1-2 aletin daha adını sormuşlardı.
2.'de idrar yolları enfeksiyonu yapan bi bakteriyi soruyorlardı, pratikte gördüklerimiz arasından bu bakteri "Klebsiella pneumoniae", sonra da morfolojisini gram boyanma özelliğini yazdık.
3. Menenjit etkeni olan "streptococcus pneumoniae" çıktı, yine aynı tarz cevaplandırdık.
4. Sanırım bu da mycobacterium'du.
5. Bu soruda virüs pratiğindeki föydeki antijen-antikorlu görseldeki yapıları sormuşlardı, föyde var bakabilirsiniz oradan.
***Görsellerin birinde çıkmış sorular daha da ayrıntılı yazıyor. Çok çok kolay bir sınav, bu kadar uzun yazdığıma bakmayın.
Demodan çekilmiş fotoğraflar: https://onedrive.live.com/redir…
Patoloji
Patoloji sınavı bilgisayar salonunda yapılıyor. Slayt gösterisi şeklinde sorular soruluyor, demodaki slaytlara çalışırsanız çok rahat yüksek not alırsınız. Genelde demo slaytlarının aynısı çıkıyor, 2. sınıf olduğunuz için muhtemelen tamamı aynı çıkacaktır. Üstüne fazla bir şey söylemeden çıkmış soruları atıyorum. (Demo slaytını da koyacaktım ama silinmiş.)
2014
2015 - Benim grubumda çıkan sorulardan bazıları:
Akut yangı
Granülamatöz yangı. a)Granülom B)Langhans tipi dev hücre
Skuamoz hücreli karsinom, okun ucu tümor dev hücresi
Leomiyom, leomiyosarkom (Resimde ikisi de vardı, hangisi hangisiyse yazıyorduk onları)
Akciğer ödemi
Likefaksiyon nekrozu
Ponsta hematom
Epey uzun oldu ama neredeyse her şeyi açıkladım. Burada yazılanları uygularsanız çok rahat 90+ ortalama yaparsınız. bys'de yüksek nota ihtiyacı olan arkadaşlara da bys'ye yüklenmelerini öneririm, nispeten zor bir bys'si vardı çünkü. Ama çalışınca yapılmayacak türden değil tabii.
Hepinize iyi çalışmalar, başarılar

http://imgur.com/a/VNCDq

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder