25 Haziran 2016 Cumartesi

E1B1 Uygulama Notları, Sınavları Hakkında Bilgiler

Bilgisayar
arkadaslar bildiğiniz gibi bilgisayar en çok etkisi olan derslerden biri. bu yüzden yüksek not alıp ortalamanızı yükseltmenizde fayda var. eğer sene başında muafiyet sınavına girdiyseniz bu sınavda da benzer sorular çıkacağını göreceksiniz. word kısmı için genellikle bir metnin düzenlenmesi sorulur. bunlar sayfa sonlandırma (elle sonlandırma)-sayfayı yatay kullanma-metnin rengini veya yazı karakterini değiştirme-metne resim ekleme gibi sorular karşınıza çıkacaktır. derste anlatılan şeylerden gelir genelde eğer takip ettiyseniz zaten sorun yaşamazsınız. excelde sanırım geçen sene sınıf listesi verilip öğrencilerin ortalaması hesaplatılmıştı vizenin %40 finalin %60 olacağı bir oranla birlikte. sonra eğer fonksiyonu ile not ortalaması 60'tan düşük olan öğrencilere kaldı yüksek olanlara geçti önermesini oluşturmuştuk. sanırım geçti yazanlar için yeşil ve kaldı yazanlar için kırmızı renk yazmasını da istemişlerdi ama tam emin değilim. bunun dışında grafik kesin sorarlar. grafikle notların dağılımını gösterin derler. bilgisayar soruları genel olarak bu şekilde çıkar. dediklerimin üzerine eklemeler olabilir ben hatırladıklarımı yazdım. her grubun soruları da farklı oluyor sanırım o yuzden küçük farklılıklar olabilir.
Çıkmış Sorular-> http://i.hizliresim.com/YbXD2A.jpg

Histoloji

histoloji sınavı mikroskopta preparatları tanıma şeklinde yapılıyor. 5 soru sorulmakta ve her mikroskopta bir ok var. sizden istenen preparatın adını ve okun ucundaki yapıyı yazmak. size bir fikir vermesi açısından geçen senenin(not: bu sorular 2013-2014 yılının sorularıdır, ben hangi sene okuduysam o senenin soruları çıkmışlar ama genelde benzer zaten. :)) histoloji sorularını da yazıyorum:
trachea - kondron/kondrosit
mesane - transisyonel epitel
kalp kası - kollateral bağlantı
göbek bağı - mezenşim hücresi
cerebellum - purkinje hücresi
gördüğünüz üzere sorular zor değil. elinizdeki renkli fotokopideki yapıların bazıları fazla. mesela cerebrum preparatının çıkacağını sanmıyorum çünkü oradaki tabakaları görmediniz e2b3'te göreceksiniz. çıkmayacak olan yapıları ezberlemeyin. Az çok sorumlu olduğunuz yapılar bu gönderideki resimde yazıyor geçen sene bir arkadaşımız paylaşmıştı.
Sınav süresi 1 mikroskop 1 dakika süre gayet yetiyor o yüzden sorun olmayacaktır.
Preparatların dışına da hakim olun sınavda mikroskoptan tanıyamazsanız dışarıdan bakmanız fayda sağlar. Örneğin geçen sene göbek bağını ben tanıyamamıştım dışarıdan "gülen suratı" gördüm ve o şekilde yaptım.

http://i.hizliresim.com/0DM1bo.jpg

Tıbbi Biyoloji
Tıbbi biyoloji sınavı sanırım 40 kişilik gruplar halinde 15.5 dakika sürmekte. Salona alınıyorsunuz ger masada bir soru var ilk 9 soru 1.5 son soru cevaplarınızı kontrol edin diye 2 dakika yani fazladan 30 saniye var. Son sorunun 2 dakika olmasının sorunun zorluğuyla ilgisi yok zaten herkesin sorusu farklı oluyor. Sınavda mikroskobun bölümleri-mayozun evreleri-dna izolasyonunda kullanılan maddelerin işlevleri-tavuk/kurbağa veya insan kanı- hep2 preparatı (yuvarlaklı preparat) hatırladığım kadarıyla çıkan sorular 10 soru var ama geri kalanı hatırlamıyorum. dev kromozomu-soğan zarı-hayvan kesme ile ilgili soru gelmemişti sanırım ama geçen sene sormayıp bu sene sorabilirler. DNA izolasyonunda da dediğim gibi hangi maddeden ne kadar konulduğu değil de maddelerin ne işe yaradığını bilin muhtemelen o çıkar. Aldığınız fotokopilerde yazıyor zaten oradan bulabilirsiniz.
Ayrıca yapıları çizmeniz isteniyor bazı sorularda o yüzden süre yetmeyebiliyor hızlı olmaya çalışın. Tavuk kanında çekirdekli eritrosit ve hep2 preparatını çizdirmişlerdi bize birkaç tane daha çizdirmeli sormuş olabilirler.

Preparatlar - > http://imgur.com/a/wnccm
Çıkmış Sorular - > http://i.hizliresim.com/WYM04E.jpg

Anatomi
Anatomi sınavları sınavdaki soru sayısına göre 5-10 masadan oluşmakta e1b1'de 5 masa olacak. Her masada 5 yapı olacak bu yapılar etiketle belirlenmiş durumda siz etikette hangi soruyu soruyorlarsa onu cevap kağıdınıza yazacaksınız. Etkisi bu blokta yalnızca yüzde 2 küsür olduğundan geçmeniz yeterli. Dikkatli olun eğer kalırsanız anatomi bütünlemeleri yazın olduğu için tekrar gelmek durumunda kalabilirsiniz sınav için. Videoları her gün izlemenizi öneririm ben o şekilde çalıştım ve geçtim. Elbette videoda her yapı yok Asım Hocanın slaytlarında olan ve videoda olmayan yapıları da çalışın faydalı olur. Sanırım 10 kemik 10 vücut bölümleri 5 de beyin çıkıyor. Kemik soruları en kolayları onları rahatça yaparsınız diye düşünüyorum. Vücut bölümlerinde kafa sagittal kesidine iyi çalışın videoda orayı iyi izleyin. Barsaklara da iyi bakın bize sorulmuştu. Beyinden 5 soru demiştim Lokman Hocanın konularından da soru geliyor aşağı yukarı 5 soru olması gerekiyor. Bize kafa sagittal kesidinden çıkmıştı size de öyle olacaktır diye düşünüyorum. Bilmeniz gereken yapılar bulbus-pons-mesencephalon (yani beyin sapı) thalamus-hypothalamus bunları kesin bilin bunun dışında sagittal kesitte hocanın derste anlattığı yerleri bilin asıl beyin soruları e2b3'te çıkacağı için yüzeysel şeyler sorulacaktır.

Lokman Hocanın soruları şu kesitten çıkar arkadaşlar, sorumlu oldugunuz yapıların yerlerini öğrenin sınavda rahatlıkla yaparsınız.- > http://i.hizliresim.com/0DM17V.jpg

Süreyi söylemeyi unuttum her masa için 2.5 dakika süreniz var süre dolunca ön masaya geçiyorsunuz bu şekilde sınavı tamamlıyorsunuz.
**Demonstrasyonlarda iyi çalışın epey faydası oluyor bunu da belirteyim.
Elimden geldiğince aklıma gelenleri yazmaya çalıştım kullandığım klavyede virgül kullanamadığım için okuması zor gelebilir kusura bakmayın. Eğer sormak istediğiniz herhangi bir şey varsa bu gönderi altından veya bana mesaj atarak sorabilirsiniz dediğim gibi biz de tecrübeli arkadaşlardan çok şey öğrenerek geçtik bu sınavları o yüzden siz de sormaktan ve paylaşmaktan çekinmeyin. Hepinize iyi çalışmalar dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder