12 Haziran 2016 Pazar

3. Sınıf E4B2 Endokrin Sistem Patolojisi

Endokrin sistemi patolojileri uygulamasındaki amfi dersinde hocamız Yeşim Ertan epey bir şeyler vurgulamış, sorduğu sorularda patolojinin adının yanında işte mesela bu patoloji neyle boyanır, nükleus özellikleri ne, hangi hücre görülür vs. gibi özel birkaç soru daha soracağından, bazı soruları sormayı çok sevdiğinden bahsetmiş. Ben derse girmedim ancak giren arkadaşlardan gerekli bilgileri topladım; hepsine teşekkür ederim buradan. Şimdi görsel halinde bunları ekliyorum.

Resimlerin açıklamalarında hocanın derste söylediği şeyler yazıyor, bazılarının başına yıldız koydum, hoca özel olarak sorabilirim vs. demiş çünkü.

Epey bir görsel ekledim ama, bazılarının sadece mikroskopisi vs var, o yüzden buradan çalıştıktan sonra slaytlardan, fotokopilerden çalışmayı unutmayın.

Feokromasitoma – Yuva yuva gözüken Zellballen hücreleri (paterni) çok önemli, çevresinde de sustentakuler destek hücreler var. Ayrıca potasyum dikromat ile renk değiştiriyor bu patoloji, katekolamin oksidasyonu nedeniyle.


Foliküler karsinom - invazyon var (damar, kapsül)

Medüller karsinom - tuz karabiber nokta nokta ; düzgün sınırlı sert gri beyaz görünümde.

Waterhause friederichsen – *Hocamız bunu sormayı sevdiğini özel olarak vurgulamış*, hemoraji alanları görülüyor.


Papiller karsinom diffuz sklerozan varyant- Çocukta görülen kitle oluşturmayan; desmoplasi, skuamoz metaplazi ve psammomlar var (bu bilgiden emin değilim)

Papiller karsinom folliküler varyantı - follikül yapısı ve yine yumurta sepeti + dev hücre de varmış sanırım

Burda nükleer değişimleri çok iyi bilin demişti hoca mikropapiller karsinomla ilgili.
1)irileşme 2)Elongasyon 3)boş nükleus 4)groove 5)pseudo inklüzyon

Adrenal kortikal adenom- solid ,düzgün sınırlı

Adrenal kortikal karsinom - atipik mitozlar görülüyor, "berrak hücreli"



Adrenal kortikal hiperplazi – Bu patolojide yazdığı gibi nodülleri izliyoruz.

(Önemli)Paratiroid adenomu- normal doku(yağ doku olan taraf) ve adenom olan taraf



Tiroidin anaplastik karsinomu - nekroz alanları ve atipik mitozlar, pleomorfik hücreler (sitokeratin, p53+)


Paratiroid karsinomu – Çok sayıda mitoz, kapsül infiltrasyonu mevcut.
Feokromasitoma – Yuva yuva gözüken Zellballen hücreleri (paterni) çok önemli, çevresinde de sustentakuler destek hücreler var. Ayrıca potasyum dikromat ile renk değiştiriyor bu patoloji
Graves Hastalığı – Diffüz büyüme, kolloidden fakir, ileri derecede kronik olgular dışında nodül yok. Primer diffüz hiperplazi de diyebiliyoruz bu hastalığa. Lümene doğru papilla çıkıntısı var (ama bu papillada karsinomdan farklı olarak fibrovaskuler kor yok)

Multinodüler guatr – Bunun yerine folliküler nodüler hastalık diyormuşuz artık.
Hashimoto Tiroiditi - *Tiroid ameliyat materyali diye soruda verir.* makroskobik olanda fibrozis; mikroskop germinal merkezli folikül yapı, onkositler görülmeli.
Papiller mikrokarsinom - *Tiroid ameliyat materyali diye soruda verir.* tümörler ve desmoplasi nükleer özellikleri neler bilmeliymişiz -->> boş, bozuk şekilli iri nükleus

Nöroblastom - rozet yapıları tümör hücreleri ve nöropil (bir çeşit sinir ağı) yapılarını görmemiz gerekiyor. Özellikle nöropil tanımamız için gerekli, yani sınavda çıkarsa sinir ağını görmeye çalışmalıyız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder